Zoetstoffen

Er zijn verschillende redenen om suiker te willen vervangen. Overwegingen kunnen zijn calorie-inname beperking of diabetes of andere kwalen die met suikerconsumptie in verband gebracht kunnen worden. Zie ook het artikel over suiker op deze site. Het beste kan men kiezen voor natuurlijke producten zoals zoet fruit. Vaak kiest men voor kunstmatige zoetstoffen, hieraan kleven echter veel nadelen.

Veiligheid kunstmatige zoetstoffen

Aan kunstmatige zoetstoffen kleven meerdere nadelen. De veiligheid van de kunstmatige zoetstoffen, in het bijzonder van aspartaam, staat ter discussie. Meerdere onderzoeken wijzen erop dat aspartaam nadelige effecten op de gezondheid heeft. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de trek in zoetigheid blijft of zelfs erger wordt als je zoetstoffen gebruikt. Je krijgt, net als bij het eten van suiker of andere “snelle” koolhydraten, steeds snel opnieuw trek (in zoetigheid). Ook breng je je lichaam in de war, je lichaam proeft zoet en maakt zich klaar om glucose te gaan opnemen, die er vervolgens niet is. In Amerika wordt al jarenlang flink light gegeten en gedronken maar de obesitasproblemen nemen alleen maar toe. Kunstmatige zoetstoffen leiden in eerste instantie dus wel tot een lagere calorie-inname (omdat de kunstmatige zoetstoffen geen calorieën leveren en suiker wel) maar dat effect is vaak van korte duur en er zijn vrij veel aanwijzingen dat er negatieve nevenverschijnselen zijn. De kunstmatige zoetstoffen leveren geen calorieën, maar wel mogelijk problemen. Tot de kunstmatige zoetstoffen behoren: acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat, sacharine en sucralose. Deze zoetstoffen worden ook wel met E nummers aangeduid (E950 t/m E955). Aspartaam is E951.

Veiligheid niet-kunstmatige zoetstoffen

Er zijn ook niet-kunstmatige zoetstoffen, dit zijn o.a. thaumatine, fructose, isomalt, lactitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol en twee (voor Nederland) nieuwe: stevia en tagatose. Deze zoetstoffen komen uit planten, bomen, groenten, fruit, melk en honing. Sorbitol wordt veel gebruikt in producten voor diabetici omdat het traag in het bloed wordt opgenomen. Hierdoor schommelt het bloedsuikergehalte minder. Xylitol wordt veel verwerkt in snoepgoed en kauwgom omdat het het gebit spaart en een verfrissend effect heeft. Een aantal van deze zoetstoffen wordt voornamelijk in combinatie met kunstmatige zoetstoffen gebruikt. Niet-kunstmatige zoetstoffen leveren vaak qua calorie-inname geen voordeel op ten opzichte van suiker, sommige zoetstoffen leveren per gram wel minder calorieën maar zijn minder zoet en je moet er vervolgens twee keer zoveel van gebruiken dan van suiker. Alleen stevia, tagatose en thaumatine zijn veel zoeter dan suiker en hoeven in maar kleine hoeveelheden te worden gebruikt. Hoewel stevia, tagatose en thaumatine zeer waarschijnlijk gezonder zijn dan de kunstmatige zoetstoffen en geen ziekteverschijnselen veroorzaken zoals aspartaam doet, is ook hier voorzichtigheid gewenst. Ook hier geldt dat je je trek in zoet in stand houdt. Daarnaast is het zo dat tagatose alleen vermengd met de kunstmatige zoetstof sucralose verkocht wordt als tagatesse, waardoor het niet zo natuurlijk meer is.

Zoet zonder (geraffineerde) suiker en zoetstoffen

Als je kiest voor natuurlijke zoetmiddelen zoals dadels, abrikozen, rozijnen, rijpe bananen, rijpe peren en ander zoet fruit, ben je veel beter af dan met aftreksels uit gezonde producten waar bijna alle gezonds uit is geraffineerd. Sowieso ben je ook beter af met deze natuurlijke zoetmiddelen dan met kunstmatige zoetstoffen. Zie ook de recepten op deze site.