Zachte gevulde speculaas, raw food
Raw food, suikervrij, paar dagen van te voren maken voor intensere smaak.

Ingrediënten vulling/spijs

150 gram blanke amandelen (ongezouten) 150 gram gedroogde abrikozen zonder pit sap van 1 sinaasappel (100 ml) 40 gram honing 1 theelepel citroensap 1/8 theelepel vanillepoeder (geen vanillesuiker)

Bereiding vulling/spijs

Maal de amandelen tot kruim in de keukenmachine, voeg alle overige ingrediënten toe en maal alles goed door. Vorm met je handen een bal van het deeg, leg dit tussen een dubbelgevouwen stuk plastic folie van minimaal 60 cm. Rol de deegbal met een deegroller tot je een spijsplak van 15 bij 20/25 cm. hebt. Plaats de spijs voor een dagdeel of een nacht in de koelkast.

Ingrediënten deeg

300 gram gemengde ongebrande ongezouten noten 35 gram speculaaskruiden 2 1/2  eetlepels ahornsiroop (of honing) 10 zachte dadels zonder pit 25 gram kokosolie (vloeibaar gemaakt)

Bereiding deeg

Maal de noten tot kruim in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en maal alles goed door. Vorm met je handen twee deegballen van gelijke grootte. Leg elke deegbal tussen een stuk dubbelgevouwen plastic folie van minimaal 60 cm. Rol elke deegbal met een deegroller tot een deegplak van 15 bij 20/25 cm.

Bereiding raw food gevulde speculaas

Haal de spijs uit de koelkast, verwijder het plastic van beide deegplakken en de spijsplak. Leg een deegplak onderop, leg daarbovenop de spijsplak, leg daar weer bovenop de tweede deegplak. Verpak het geheel weer in plastic folie en plaats de gevulde speculaas in de koelkast. Laat de gevulde speculaas een dagdeel of nacht opstijven. De speculaas is wel gelijk eetbaar, maar kan ook minimaal een week bewaard worden (als je er vanaf kunt blijven).