Wij zijn de leugens zat

Tussen de demonstranten tegen het coronabeleid, kun je mensen tegenkomen met banners, vlaggen, hoody’s en armbandjes waarop staat “wij zijn de leugens zat”.

Naast de gele plu’s, de banners en de vlaggen van vele organisaties en de zelf geknutselde borden van bezorgde burgers die uit alle hoeken van de samenleving komen, viel deze hartenkreet mij op. “Wij zijn de leugens zat”!

Het doet me denken aan verschillende  teksten uit de Bijbel. Heel indringende verzen lees je in Openbaringen 22 vers 12 tot en met 16, de Basis Bijbel geeft het als volgt weer: “En let op: Ik kom gauw! En dan geef Ik alle mensen wat ze hebben verdiend met wat ze hebben gedaan [, goed of kwaad]. IK BEN de Eerste en de Laatste, het Begin en het Einde. Het is heerlijk voor de mensen als ze leven zoals Ik het wil, want zij mogen eten van de levensboom. Zij mogen door de poorten de stad binnengaan. Maar buiten de stad zijn de bedriegers en de tovenaars, de mensen die allerlei verkeerde dingen doen op het gebied van seks, de moordenaars, de mensen die afgoden aanbidden en alle leugenaars. Ik, Jezus, heb mijn engel gestuurd zodat je deze dingen aan de gemeenten kan vertellen. IK BEN de Zoon van David. IK BEN de stralende Morgenster”.

God wil dat we vanuit Zijn liefde leven, dat we Zijn geboden als beschermend pantser dragen, zodat het ons goed gaat. “Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf” is een korte en bondige samenvatting van de geboden die God aan de mensheid heeft gegeven. Deze samenvatting kun je lezen in Mattheüs 22 vers 36 tot en met 40. Deze samenvatting omvat onder andere de 10 geboden, waarvan het 9e gebod zegt dat je geen vals getuigenis mag afleggen, wat je kunt vertalen met: je mag niet liegen. Op meerdere andere plekken in de Bijbel kun je lezen dat God eerlijkheid en waarheid hoog in het vaandel houdt, Hij haat leugens. Ik raad je aan om Psalm 52 eens te lezen:

https://www.bible.com/nl/bible/1276/PSA.52.BB

Het is geen wonder dat wij mensen ook niet op leugens gesteld zijn. Hoe kun je iemand vertrouwen die (keer op keer) liegt? Maar wat je in het groot bij regeringsleiders aantreft, zit misschien in het klein wel in je eigen hart. Ben ik zelf altijd eerlijk ? Vertel ik weleens een zogenaamd ‘leugentje om bestwil’? Is dat geen hellend vlak? Als ik wil dat anderen eerlijk zijn naar mij toe, dan doe ik er goed aan zelf ook eerlijk te zijn naar hen, naar mezelf en naar God toe. En met Gods hulp moet dat lukken, als ik elke dag begin met het lezen van Zijn Woord, als ik Hem elke dag vraag om mij nabij te zijn met Zijn Geest, dan zal God mij helpen om te veranderen (en dat is gelukkig al een poosje aan de gang).

Debora

 

2 Reacties

 1. erik

  veranderen doe ik mijn leven lang , ik ben als klei in Gods handen , Hij kneed mij , Hij vormt mij , en breekt mij waar dit nodig is. dit proces is soms niet wenselijk , maar wel noodzakelijk willen we veranderen dan kunnen wij alleen ons daaraan overgeven.
  ooit leefde ik een lange tijd op straat, ik was een verwarde jongen , die verslaafd was , die zijn hele leven op de vlucht was wat er hem is aangedaan. Nu mag ik inzien hoe God dit nare zelfbeeld heeft veranderd en daaraan iedere dag aan werkt, dit is fantastisch toch , de eerste woorden die ik ooit las in de bijbel waren woorden die ik van mijn ouders nooit zo heb horen uit spreken woorden van een vader en in dit geval de Hemelse Vader. God ziet mij als zijn zoon en zo gaat Hij ook met mij om als een zoon. God wil waarheid en geen leugens meer maar open en eerlijkheid en meer niet.

  Antwoord
  • Debora

   Amen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *