Wat kost het geloof mij?

Tja, wat kost het mij persoonlijk eigenlijk?

Ik weet nog goed hoe ik me voelde, toen mijn vader de schooldecaan vroeg of de gezellige klassen -bijeenkomst niet op een andere dag kon, in verband met de Sabbat.

Het  ‘nee’ zeggen tegen een  kinderfeestje.  Nog geen drinken mogen bestellen, omdat de zon nog niet onder was.  Als kind/jongere  (soms ook als volwassene), is dat pittig. Je wilt erbij horen. Niet ‘anders’ zijn. Maar oh, wat ben ik achteraf blij en dankbaar dat mijn ouders principieel Gods wet serieus namen, als  fundament  voor hun dagelijks bestaan. Gehoorzaamheid uit  liefde en ontzag voor God.

Nu kijken de buren je misschien wat meewarig aan, over wat je wel of niet doet op sabbat. Een honend lachje op je werk. Toch hebben het hier nog relatief makkelijk. Of hebt u wel eens de vraag moeten beantwoorden of u een ‘Jezusvolgeling’ bent, met  een pistool tegen uw slaap?

Hoe goed is het om heel gericht te bidden voor vervolgde christenen. Zoals die avond van Open Doors met bovenstaande titel. Dit maakte mij weer zo bewust van de bizarre omstandigheden waarin onze broers en zussen bv. in China en Arabische landen hun geloof beleven. Daar waar alles ‘ondergronds’ en stiekem moet. Het  fluisterzingen, in de angst dat buren het horen en je aangeven. Biddend bijeen zijn, in de wetenschap dat politie je zo je  huis kan uitsleuren. In Noord -Korea niet naar de lucht, naar boven mogen kijken…  Ps. 121:  Waar komt mijn hulp vandaan? Verboden!  Gevangen, gemarteld, sociale uitsluiting, verstoting. in veel Islamitische landen. Maar degenen die ontsnapt zijn getuigen: op het moment dat ik God nodig had, wás Hij er. Juist toen heb ik Hem als een God van heel dichtbij ervaren.

Paulus weet daarover mee te praten en somt op wat hij allemaal heeft moeten doorstaan om zijn geloof; schipbreuk, stokslagen, bespotting, honger…. (2 Korinthe 11:23-30). Ook met bijvoorbeeld De Waldezen, die God trouw bleven, gebeurden de verschrikkelijkste dingen. En de brandstapels, de arena’s van Nero.  Allen hielden ze de banier van Jezus hoog en hielden moedig stand in Zijn kracht. De heilige vlam van liefde tot God brandde in hun hart. Een vastbesloten verbintenis tot de dood je scheidt. Volledig vertrouwen op Hem en Zijn beloften: Als ik zwak ben, ben ik sterk in Uw kracht, of  het eigen maken van  2 Kor. 11: 8 Mijn genade is u genoeg.

Wat kost het geloof mij?

We kunnen alleen maar hopen dat we onze Redder en HEER niet zullen verloochen als het  erop aan komt. Hem vooral danken nu,  voor elke dag dat we in vrijheid Zijn Woord mogen openen, samen mogen studeren en aanbidden. Onder tranen erkennen: Ik geloof HEERE…. Kom mijn  ongeloof te hulp! Marcus 9: 24.  Leer mij aanbidden Heer, schenk mij geloof!  (Tot Zijn eer nr. 9)

Inperking van vrijheid van meningsuiting is op een geniepige manier bezig en breidt zich uit. Geblokkeerde sites en Youtube-sprekers het zwijgen opgelegd. Hardop je mening geven over  bepaalde onderwerpen kan je gevangenisstraf opleveren,  omdat je zou  discrimineren. De overheid bemoeit zich steeds meer met gewetenskwesties. Het streven naar een ‘schitterende universele gemeenschap’ (Laudato Si blz. 125) We weten dat het komt, want er staat geschreven…

Zijn de kosten wel berekend door u? zegt een oud lied. De uitnodiging is om u/je  nú, vandaag,  aan Hem te wijden, te groeien in vertrouwen op de nooit wankelende Rots.

Mirjam

Passende suggesties:

Dicht bij U, Heer. Liedboek voor de Adventkerk 357

Leer mij aanbidden, schenk mij geloof. https://www.youtube.com/watch?v=3OYUC3CHQYg

Voorwaarts Christenstrijders (LvA 384)  https://www.youtube.com/watch?v=5MJeDl9clZQ

U bent mijn schuilplaats, Heer. https://www.youtube.com/watch?v=5MJeDl9clZQ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *