Voeding in de overgang

Na het lezen van vele artikelen, het bijwonen van gezondheidslezingen en het gebruik van mijn gezonde verstand (want dat is de deur niet uit, ook al heb ik “Sara ondertussen gezien”) heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt van gezondheidstips waar ik me de komende decennia aan wil houden. Omdat ik vegetarisch eet en zeer weinig zuivel/kaas gebruik heb ik ook tips overgenomen voor veganistische vrouwen in de overgang.

Zo staat er in mijn lijst een kopje met calciumbronnen, hieronder staat dus geen zuivel, maar: boeren-/chinese-/groene kool, spinazie, zeewier, vijgen/dadels/pruimen/abrikozen, amandelen/para-/hazelnoten, chia-/hennep-/sesamzaad, (soja-)bonen/linzen en sinaasappel/mandarijn/kiwi/papaja.

Onder het kopje plantaardige eiwitten staan: hennep-/chiazaad, quinoa, tempeh, peulvruchten en spirulina/chorella.

En dan de lijst met fyto-oestrogenen, hieronder vallen: gefermenteerde soja, lijnzaad(-vlies), onbespoten voedsel, aduki-/bruine bonen/kikkererwten/linzen/humus en daarnaast kiemen van alfalfa/tuinkers/rode klaver/lima-/mung-/sojabonen.

Nog een regel: eet 75% basische en 25% zuurvormende voeding.

Ik ben begonnen met milde kiemgroenten te kopen bij de AH, deze zijn lekker als broodbeleg op bijvoorbeeld humus. Maar vandaag heb ik mijn eerste zelf gekiemde biologische kiemen (vraag ernaar in de reformwinkel of bijvoorbeeld de Ekoplaza of bestel ze online) in een salade verwerkt. Kiemen zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen. Heerlijk om zo iets gezonds op tafel te zetten wat je in 5 dagen hebt zien groeien, voor mij een heel goed alternatief voor de moestuin….. want mijn groene vingers vallen nogal tegen!

Deze tips, en meer, helpen om de verschijnselen die bij de overgang horen (opvliegers, stemmingswisseling) te verzachten en ze helpen ook bij het behouden van sterke botten.