Door de combinatie van zilvervliesrijst en spliterwten is dit een soep vol goede eiwitten. De groenten en erwten zorgen voor de benodigde vitamines en mineralen. Een stevige soep, vol vezels, voor koude dagen.
Ingrediënten erwtensoep
2 1/2 liter water
500 gram gewassen spliterwten
600 gram soepgroenten
200 gram zilvervliesrijst
3 teentjes knoflook, kleingesneden
1/2 eetlepel zeezout
5 laurierblaadjes
1 theelepel kurkuma
1 theelepel rozemarijn
1/2 theelepel komijn
Bereiding erwtensoep
Breng de gewassen spliterwten met het water, het zout, de laurierblaadjes en de kruiden aan de kook. Zet het vuur laag en laat de erwten zachtjes koken. Voeg na 15 minuten de langzaam kokende zilvervliesrijst toe (of na 45 minuten de snelkook zilvervliesrijst), laat dit samen nog 45 minuten koken (snelkook rijst 15 minuten). Verwijder de laurierblaadjes en blender de soep, voeg nu de soepgroenten, de laurierblaadjes en de kleingesneden knoflook toe. Laat het geheel nog 15 minuten zachtjes koken, onder regelmatig roeren. Voeg naar smaak eventueel nog wat tamari (sojasaus zonder suiker) toe.
De soepgroenten kunnen samengesteld worden uit restjes groenten die nog op voorraad zijn. Bijvoorbeeld rode en groene paprika, prei, wortel, ui, bleekselderij met blad, broccoli, witte kool. Gewoon even de voorraad naspeuren. Ook kant-en-klare zakjes soepgroenten kunnen natuurlijk gebruikt worden.