Vegan Nasi

Maak je je nasi (of bami) altijd klaar met zakjes en pakjes en wil je een keer een gezond recept uitproberen zonder E-nummers en zonder toegevoegde suikers? Dit is je kans. Een gezonde maaltijd voor 4 personen, die voorziet in de groentebehoefte en die door de combinatie van de rijst en linzen voorziet in de eiwit- en vezelbehoefte. Kies als het kan voor biologisch geteelde  groenten.

Ingrediënten nasi

350 gram zilvervliesrijst

250 gram witte kool

225 gram prei

200 gram winterwortel

140 gram linzen (klein blikje)

2 rode uien (125 gram)

1 groene paprika (100 gram)

3 teentjes knoflook

stukje verse gember (2 à 3 cm)

1 rode peper

2 tl koriander

1 tl kerrie

1 tl komijn

1 tl kurkuma

4 el strong tamari (ketjap zonder suiker)

2 el olijfolie (niet extra vierge)

Bereiding nasi

Verwijder de schil van de gember, knoflook en ui. Verwijder de pitjes uit de peper. Was de overige groenten. Snijd alle groenten klein, snijd de peper extra klein, rasp de gember en de knoflook. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet een pan met de olie op het vuur, voeg de groenten en kruiden en de tamari toe. Laat de groenten, onder af en toe roeren, gaar worden in ongeveer 15 minuten, met de deksel op de pan. Giet de linzen af in een zeef en spoel ze om. Voeg aan het einde van de baktijd de linzen toe aan de groenten en verwarm ze eventjes mee. Voeg de droge gare rijst (zonder kookwater) toe aan de groenten. En ziedaar, de vegan nasi kan geserveerd worden.

Serveeroptie:

Serveer de nasi met vegan pindasaus en eventueel een handje cashewnoten of pinda’s per persoon.