Deze appel kruimeldeeg schotel met volkorenmeel is gezoet met rozijnen en oerzoet. Oerzoet, of oersuiker, is gemaakt van ingedikt rietsuikersap, alle mineralen zijn behouden.
Ingrediënten
6 appels (elstar/jonagold/goudreinette)
100 gram rozijnen
1 tl anijszaad (evt. gemalen)
1/2 t gemalen koriander
150 gram volkoren havervlokken
150 gram volkoren meel
50 gram maismeel
50 gram kokosrasp
75 gram oerzoet
1 el wijnsteenbakpoeder
1/4 tl zeezout
sap van 1 perssinaasappel
100 gram kokosolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Verwarm 100 gram kokosolie “au bain marie”.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijdt de appels in kleine stukjes. Voeg de rozijnen toe. Voeg de koriander en het anijszaad toe, roer het geheel goed door elkaar en beleg er de bodem mee van een ovenschaal of bakblik van 20 X 30 cm.
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een beslagkom. Voeg het sap van de sinaasappel en de gesmolten kokosolie toe, kneed het geheel tot een smeuïg kruimelbeslag.
Beleg de appelmix met het deeg, doe dit kruimels gewijs. Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de crumble gedurende 35 minuten op 220 graden. Serveren als zoet ontbijt of als gebak met een toef zuivelvrije slagroom.
Variatie: voeg twee in stukjes gesneden peren toe.