Deze appel abrikozen crumble is gezoet met, in verhouding, weinig oerzoet. Oerzoet of oersuiker is rietsuiker die gemaakt is van ingedikt rietsuikersap, alle mineralen zijn behouden.
Ingrediënten:
4 appels (bijvoorbeeld elstar)
15 ongezwavelde abrikozen
70 gram blanke amandelen
kaneel naar smaak
100 gram volkoren speltmeel
100 gram maismeel
100 gram havermout
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
100 gram oerzoet
1/2 theelepel zeezout
100 gram kokosolie
100 gram sojayoghurt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Snijd de appels doormidden, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes of plakjes, knip de abrikozen in 6 tot 8 stukjes en hak de amandelen fijn. Doe alles in een bakblik of ovenschaal van +/- 20 bij 25 cm. Roer het geheel goed door elkaar strooi de kaneel over het mengsel.
Meng de meelsoorten, het bakpoeder en de havermout met het oerzoet en het zout. Voeg de sojayoghurt en de, au-bain-marie verwarmde, kokosolie toe. Kneed het geheel tot een plakkerig kruimeldeeg.
Verdeel het deeg over het fruitnotenmengsel en zet het bakblik in het midden van een de oven. Bak de crumble 35 minuten op 230 graden.
Serveer het warm of koud, eventueel met een toefje vegan “slagroom”.