Vega/vegan bonenschotel (chili sin carne)

Heerlijk in alle seizoenen, vol goede eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Als er pinda’s bij geserveerd worden ook rijk aan gezonde vetten. Een plantaardige chili zonder pakjes en zakjes, dus zonder toegevoegde suikers, smaakversterkers en E-nummers.

Ingrediënten bonenschotel

2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)

2 blikken rode kidneybonen (à 250 gram uitlekgewicht)

1 blik reuzenbonen (wit, à 225 gram uitlekgewicht)

1 blik maiskorrels (à 300 gram)

100 gram ui

100 gram wortel

100 gram rode paprika

100 gram groene paprika

100 gram witte kool/spitskool

2 tenen knoflook

1/2 tl verse kleingesneden rode peper

1 tl zeezout

1/2 tl bonenkruid

1/2 tl karwijzaad

naar smaak cajennepeper

evt. handje pinda’s p.p.

evt. 40 gram zilvervliesrijst p.p.

evt. hand gesneden ijsbergsla p.p.

evt. hand tortillachips p.p.

Bereiding bonenschotel

Snijd alle groenten klein. Doe de tomaten in een pan en maak ze klein met een houten spatel, voeg de groenten toe met alle kruiden behalve de cajennepeper. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten op een zacht vuur koken. Roer regelmatig door. Voeg de goed gewassen bonen en mais toe en warm weer op. Proef aan het eind van de kooktijd, voeg naar wens een kwart of halve theelepel cajennepeper toe.

Serveer suggestie 1

Voor volledige eiwitten door de combinatie van peulvruchten en rijst: serveren met zilvervliesrijst en naar wens een handje pinda’s per persoon.

Serveersuggestie 2; Haystack

Serveer de bonenschotel op een bedje van kleingesneden ijsbergsla en leg er gebroken tortillachips bovenop.