Deze heerlijke sladressing heb ik leren maken met de hulp van een 6 jarige jongen. Een paar keer per week een groot bord salade met deze heerlijke hartige dressing gaat niet vervelen. Edelgistvlokken zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3 en B6. Ook bevatten ze foliumzuur en zink. De olijfolie zorgt voor gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten.
Ingrediënten
+/- 250 ml milde olijfolie
+/- 40 gram edelgistvlokken
3 eetlepels gedroogde dille (6 tot 9 gram)
1 theelepel kruidenzeezout (3 tot 4 gram)
Bereiding
De manier waarop ik de dressing leerde maken ging zonder meten/afwegen. Je neemt een schoongewassen glazen jampot (inhoud +/-350 gram) en vult die voor ruim de helft met gistvlokken, je voegt de dille en het zout toe. Roer alles even door. Vul de pot, tot een stukje onder de rand, met de olijfolie. De olie heeft even tijd nodig om door de vlokken heen de bodem te bereiken, je kunt het proces versnellen door te roeren. Vul de pot opnieuw aan met olie tot vlak onder de rand. Roer opnieuw. Als de olie niet verder zakt en alles goed is doorgeroerd, terwijl de pot bijna vol is, is de dressing klaar. Zelf bewaar ik de dressing, zeker een maand, koel maar buiten de koelkast. Bij gebruik van verse kruiden wordt de houdbaarheid verkort. Voor gebruik altijd even roeren of even schudden (met de deksel stevig dicht).