Suikers zijn zogenaamde enkelvoudige koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen als brandstof. Van nature komen suikers voor in o.a. fruit en honing. Deze suikers heten glucose, dextrose, druivensuiker, fructose en vruchtensuiker. In fruit zijn gelukkig ook vezels en vitamines en mineralen aanwezig. Daarom is fruit gezond voor je, ondanks dat het suiker bevat. Suiker wordt onder allerlei namen toegevoegd aan ons voedsel. Het gaat hier om geraffineerde suiker. Dit betekent dat de suiker tijdens het productieproces alle goede vitamines en mineralen heeft verloren; het enige wat overblijft zijn lege calorieën. Om suiker te verteren heeft het lichaam stoffen nodig die helpen bij het verteren. Het lichaam heeft vezels, vitamines en mineralen nodig om de suiker te verwerken. In de suiker zelf zitten deze stoffen niet meer, omdat ze eruit zijn geraffineerd. Het lichaam haalt nu de vitamines en mineralen uit je gezonde cellen om de geraffineerde suiker te verwerken. Zo kan er door suikerconsumptie een vitaminetekort ontstaan. Door de afwezigheid van vezels zorgt geraffineerde suiker er ook voor dat de bloedsuikerspiegel omhoogschiet.
Consumptie van suiker in verband gebracht met ziekten
De consumptie van suiker wordt in verband gebracht met ongemakken en ziekten zoals: allergieën, astma, candida, darmproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten, hoofdpijn, verslechterd immuunsysteem, kanker, obesitas, oververmoeidheid, slapeloosheid en stress.
Suikers aan veel producten toegevoegd
Suikers worden in heel veel produkten verwerkt, bijvoorbeeld: frisdrank, gebak, kant-en-klaarmaaltijden, koek, sap, snoep, zuivel en voeding in blik. Dit gebeurt onder allerlei namen: basterdsuiker, dextrose, fructose, glucose, inuline, invertsuiker, lactose, maltodextrine, maïssiroop, maltose, melasse, rietsuiker, …siroop, …stroop, sucrose.
NB Suiker werkt verslavend