Compacte smeuïge koek, vol gezonde vetten en vezels.
Ingrediënten
100 gram volkoren roggemeel
50 gram volkoren tarwemeel
25 gram havermout
2 eetlepels maïzena
4 eetlepels gebroken lijnzaad + 6 eetlepels heet water
1 banaan
1 eetlepel rietsuikermelasse (=boordevol mineralen)
75 gram rozijnen (+ heet weekwater)
1 à 1 1/2 avocado (180 gram)
1 theelepel olijfolie om in te vetten
Bereiding
Week het gebroken lijnzaad een half uur in het hete water (dit vervangt 2 eieren als rijsmiddel). Week de rozijnen in het hete water (dit water gooi je weg). Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik in met olijfolie en bestrooi hem met meel.
Blender de banaan (dit vervangt 2 eieren als bindmiddel en geeft een zoete smaak) en het lijnzaad met het water. Voeg de rietsuikermelasse toe en roer dit door de banaanmassa. Voeg het volkoren roggemeel, het volkoren tarwemeel, de havermout en de maïzena toe en roer alles door elkaar. Voeg de geschilde, ontpitte, in stukjes gesneden avocado toe en blender het geheel goed door elkaar. Roer als laatste de uitgelekte rozijnen erdoor. Doe het deeg in de ingevette bakvorm en plaats hem in het midden van de oven, bak de roggekoek gedurende 1 uur.