Smaakversterkers

Je hebt misschien al wel gehoord van MSG, vetsin en E621…. Dit zijn allemaal namen voor dezelfde sluipmoordenaar. MSG tast het zenuwstelsel en de hersenen aan, het leidt tot obesitas en is kankerverwekkend. Blootstelling aan MSG gedurende de eerste levensjaren (ook voor de geboorte) zorgen voor veel gezondheidsproblemen na de pubertijd vanwege een slecht functionerend hormoonstelsel. MSG (mono-sodium-glutamaat) is een smaakversterker. MSG zorgt ervoor dat de alvleesklier insuline produceert zonder dat daar aanleiding toe is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel, waardoor je honger krijgt en gaat eten. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline omgezet in, en opgeslagen als, lichaamsvet. Indirect zorgt MSG er dus voor dat je in gewicht toeneemt, ook bij lage doses MSG. MSG kan verslavend werken, denk maar aan je vaste voornemen om maar één handje chips te eten en voor je het weet is de halve zak leeg.

Producten met smaakversterkers

Producten die MSG bevatten: bouillonblokjes, strooiaroma, kruidenmengsels, soep in blik, droge soep, juspoeder, instant sauzen, chips, zoutjes, hartige kant-en-klaarproducten, nasi/bami, vleesproducten (worst, saucijzen, hamburgers, frikadellen, kroketten), boterhambeleg, enz.

MSG, E621, gistextract

MSG wordt onder allerlei schuilnamen toegevoegd aan vele producten. MSG zit sowieso in de E nummers E620/E625, maar ook de nummers E626 t/m E640 zijn verdacht. Vaak worden echter andere namen gebruikt dan E-nummers. Hier volgen drie lijstjes met namen.
Toevoegingen die ALTIJD MSG bevatten:
…-glutamaat, gehydroliseerd (plantaardig) eiwit/proteïne, gehydrogeneerde plantaardige olie, extract van (plantaardig) eiwit/proteïne, calcium caseïnaat, gistextract, sodium caseïnaat, soja-extract.
Toevoegingen die MEESTAL MSG bevatten:
bouillon, vlees of kip flavouring, seasoning, mout extract, mout flavouring, natural flavouring, spices.
Toevoegingen die SOMS MSG bevatten:
carrageen, soja proteïne concentraat, soja proteïne isolaat, geconcentreerde wei, enzymen.

Vetsin bij de Chinees

In eten bij de Chinees en bij fastfood restaurants zit vaak vetsin/MSG verwerkt. Bij de Chinees kun je vragen om eten zonder vetsin, bij fastfoodketens wordt dit moeilijk!