Raw food variant, paar dagen van te voren maken om smaken goed te laten mengen.
Ingrediënten vulling/spijs
125 gram blanke amandelen (ongezouten)
150 gram gedroogde (gewassen) abrikozen zonder pit
sap van 1 sinaasappel
2 eetlepels honing
1 theelepel citroensap
1/8 theelepel vanillepoeder (geen vanillesuiker)
Bereiding vulling/spijs
Maal de amandelen tot kruim in de keukenmachine, voeg alle overige ingrediënten toe en maal alles goed door. Vorm met je handen een bal van het deeg, leg dit tussen een dubbelgevouwen stuk plastic folie van minimaal 50 cm. Rol de deegbal met een deegroller tot je een spijsplak van 15 bij 20 cm. hebt. Plaats de spijs voor een dagdeel of een nacht in de koelkast.
Ingrediënten deeg
375 gram gemengde ongebrande ongezouten noten
40 gram speculaaskruiden
3 eetlepels ahornsiroop (of honing)
10 zachte dadels zonder pit
2 eetlepels kokosolie
Bereiding deeg
Maal de noten tot kruim in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en maal alles goed door. Vorm met je handen twee deegballen van gelijke grootte. Leg elke deegbal tussen een stuk dubbelgevouwen plastic folie van minimaal 50 cm. Rol elke deegbal met een deegroller tot een deegplak van 15 bij 20 cm. Haal de spijs uit de koelkast, verwijder het plastic van beide deegplakken en de spijsplak. Leg een deegplak onderop, leg daarbovenop de spijsplak, leg daar weer bovenop de tweede deegplak. Verpak het geheel weer in plastic folie en plaats de gevulde speculaas in de koelkast. Laat de gevulde speculaas een dagdeel of nacht opstijven. De speculaas is wel gelijk eetbaar, maar kan ook een week bewaard worden (als je er vanaf kunt blijven).