Provençaalse ratjetoe (ratatouille)

Een heerlijke mix van verschillende kleuren en soorten groenten, met mediterraan tintje. Met deze maaltijd hebben 4 personen hun minimale groentebehoefte van een dag (ruim) vervuld. Heb je restjes groenten over? Probeer ze gerust uit in dit gerecht, aubergine past bijvoorbeeld ook heel goed.

Ingrediënten ratjetoe

1 courgette (300 gram)

3 grote trostomaten (400 gram)

2 grote uien (200 gram)

2 wortels (150 gram)

1/2 pastinaak (150 gram)

1 groene paprika (150 gram)

1 rode paprika (150 gram)

2 tenen knoflook (10 gram)

100 ml. water

3 theelepels Provençaalse kruiden

1 theelepel zeezout

1 eetlepel strong tamari (sojasaus zonder suiker, te koop bij reformzaken en winkels als de Ekoplaza)

1 eetlepel arrowroot (of maïzena of aardappelzetmeel)

Bereiding ratjetoe

Was de courgette, tomaten en paprika’s. Schil de wortels, pastinaak, uien en knoflooktenen. Snijd alle groenten in stukjes, snijd de knoflook heel klein. Doe alle groenten in een braadpan met het water en de kruiden, de tamari en het zout. Zet de pan op een middelhoog vuur. Als de groente mix eenmaal kookt, nog 10 minuten laten pruttelen op iets lager vuur. Maak de sap van de ratjetoe, aan het eind van de kooktijd, iets dikker door hem aan te lengen met arrowroot. Hiertoe moet je eerst een eetlepel arrowroot aanlengen met twee eetlepels water. Voeg daarna al roerend het papje toe aan de ratjetoe, goed roeren om klontjes te voorkomen.

Serveertip ratjetoe

Eet de ratjetoe over gekookte aardappels of granen.