Plantaardig eten: meer dan alleen ‘konijnenvoer’

Aan het eten van dierlijk voedsel kleven vele nadelen. Dierlijk voedsel bevat geen koolhydraten en vezels. Vezels zijn noodzakelijk om onze darmen goed te laten werken. Vezels zorgen voor een betere vertering van ons voedsel en vezels voorkomen een instabiele bloedsuikerspiegel. Plantaardig voedsel (onbewerkt) bevat fytochemische stoffen, antioxidanten, chlorofyl en nog veel meer stoffen die de plant en ons beschermen. Dierlijk voedsel bevat deze stoffen niet. Dierlijk voedsel bevat veel eiwitten en verzadigde vetten, deze verhogen het slechte cholesterol en verzuren het lichaam. Zuivel zorgt voor overmatige slijmvorming. Plantaardige eiwitbronnen zoals noten en zaden bevatten alleen gezonde vetten. Het risico op reuma, artrose, kanker en andere aandoeningen wordt verhoogd door het gebruik van zuivel en vlees. De mens heeft geen vlees of zuivel nodig om gezond te zijn, juist het tegenovergestelde is het geval.

Welke producten moet men eten om gezond te leven?

Groenten, fruit, complete granen, aardappelen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. Door complete (niet geraffineerde) granen te combineren met peulvruchten krijg je goede eiwitten binnen. Als je varieert in de soorten groenten qua kleur en qua groeiwijze (stengel, knol, blad, bloem) dan krijg je veel verschillende vitamines en mineralen binnen. Ook voor het fruit geldt: varieer!

In de Bijbel lezen we dat God de mens heeft gemaakt en dat Hij een bepaald dieet gaf aan de mens, in Genesis 1:29 lezen we “En God zeide: Zie, Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte, waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen.” In Genesis 3:18 lezen we dat God hieraan veldgewassen (groenten) toevoegt, nadat de aardbodem vervloekt is als gevolg van de zondeval. Na de zondeval ging de voeding in voedingswaarde achteruit en werd het nodig ook groenten te eten om de benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wij geloven dat dit plantaardige dieet nog steeds het beste dieet is voor de mens.

Op onderstaand sites vind je meer informatie over plantaardig eten:
www.completerisbeter.nl/gezonde-voeding
www.veganisme.org