Melk, gezond of ongezond?

Jarenlang is ons voorgehouden dat melk goed is voor elk en dat melk de witte motor is. Maar al jarenlang zijn de negatieve effecten van onze zuivelconsumptie bekend.

Verband tussen osteoporose en zuivel

De landen waar de meeste zuivel wordt gedronken zijn de landen waar de meeste osteoporose (botontkalking) voorkomt. Terwijl ons wordt voorgehouden dat melk (zuivel) juist osteoporose voorkómt, dat we voor stevige botten melk moeten drinken, is precies het omgekeerde het geval. Door het eten/drinken van dierlijke eiwitten krijgen we een te hoge productie van zuren in ons lichaam; het lichaam probeert dit te neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Zuivel draagt dus juist bij aan osteoporose. Ons wordt voorgehouden dat zuivel goed is omdat het zo calciumrijk is maar de calcium uit zuivel wordt voor slechts 25% geabsorbeerd. Verder is het zo dat de caseïne (melkeiwit) uit zuivel door ons lichaam niet goed verteerd wordt. De lactose (melksuiker) wordt ook slecht verteerd. Dit heeft desastreuze gevolgen voor onze gezondheid.

Mogelijke gevolgen van zuivelgebruik (en andere dierlijke producten)

Acne, anale kanker, astma, botverlies, borstkanker, diabetes type 1, eierstokkanker, eczeem, gewrichtsreuma, hart- en vaatziekten, hoofdpijn, lager IQ, leukemie, migraine, MS, osteoporose, prostaatkanker, Q-koorts, slechter immuunsysteem, staar, … (op alfabetische volgorde).

Eiwit- en calciumbronnen

Gelukkig kunnen we onze eiwitten en calcium uit andere producten halen en zijn we niet afhankelijk van melk, yoghurt, kaas, etc. Combineer granen met peulvruchten om goede eiwitten binnen te krijgen. Plantaardige calciumbronnen zijn: bloemkool, boerenkool, chinese kool, groene bladgroenten, peulvruchten, amandelen, hazelnoten, paranoten, sesamzaad, … Melk/zuivel is goed te vervangen door: sojamelk, sojayoghurt, rijstemelk, havermelk en notenmelk.

Bronnen
http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/25-04-2005/de-mythes-over-melk/
http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/gezondevoeding/22432260/__Melk__wel_of_niet_gezond___.html
http://adventmedia.nl/video/play/37-ui-t-ers-t–verbazingwekkend/