Leren van persconferenties met doventolk

Sinds maart zijn we gewend geraakt aan de persconferenties van minister president Rutte en minister de Jonge. We zijn gewend geraakt aan de doventolken, die de boodschap overbrengen aan degenen die het gesproken woord niet verstaan.

Terwijl velen vol spanning afwachten of de nieuwe corona maatregelen ons nog meer gaan beperken of dat ze juist oude vrijheden zullen bieden. Terwijl verschillende beroepsgroepen met het hart in de keel afwachten of er nog steun te verwachten valt, doen tijdens de persconferentie doventolken hun werk en brengen de boodschap heel beeldend over. Als horende kijk ik soms met verbazing naar de gebaren. De ene keer zijn ze heel herkenbaar en de andere keer lijken ze heel ingewikkeld. Zonder doventolken zou de boodschap van de ministers niet zo direct binnenkomen bij de mensen die niet horen.

Kan ik hier als christen iets van leren? God heeft een belangrijke boodschap van liefde voor de wereld, maar veel mensen zijn doof geworden voor Gods Woord. Mensen lijken immuun geworden voor Gods liefde. Je kunt als christen de boodschap vertolken. Je kunt Jezus’ zelfopofferende liefde vertolken door klaar te staan voor anderen, zonder er iets voor terug te verwachten. Je kunt wat God te zeggen heeft over het maken van goede keuzes, doorgeven aan hen die Hem niet (meer) verstaan, aan hen die Hem niet (meer) zoeken. Je kunt Gods rechtvaardigheid vertolken door zelf rechtvaardig te zijn in hoe je anderen behandeld; door eerlijk te oordelen, door niemand te discrimineren. Je kunt Gods vergevingsgezindheid vertolken door zelf anderen te vergeven als ze je benadeeld hebben. Je kunt openlijk getuigen van je vertrouwen in het offer van Jezus, Hij heeft de straf voor onze verkeerde daden en ons egoïsme op zich genomen. Als je spijt hebt van verkeerde daden en gedachtes, kun je dit aan God vertellen en Hem om vergeving vragen. Je kunt Hem om kracht vragen om te veranderen. De vergeving die God jou biedt, kun jij ook aan anderen bieden. God wil je daarbij helpen, als je Hem daarom vraagt. God belooft dat Hij door Zijn Heilige Geest in jou wil wonen, daardoor kun je Hem pas echt goed vertolken aan de mensen die je ontmoet. Je bent dan niet bezig op eigen kracht maar in vertrouwen op Gods kracht. Je kunt dan meewerken aan wat God het liefste wil, namelijk het redden van mensen, want: God wil niet dat enigen verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen. (2 Petrus 3: 9)

Debora

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *