Van ongezond naar gezond

In kleine stappen van ongezond naar gezond Natuurlijk is het geweldig als je het roer in één keer om kan gooien. Als je van altijd koken met pakjes en zakjes of kant-en-klaar maaltijden in één keer allemaal gezonde recepten gaat uitproberen (waarvan enkele voorbeelden op deze site staan), als je opeens elke dag meer tijd in […]

Goede voornemens

We kennen ze allemaal wel; de goede voornemens voor het nieuwe jaar of na een vakantie vol uitspattingen. Vaak hebben goede voornemens te maken met gezondheid. We zijn van plan meer te bewegen, minder te snoepen, meer fruit te eten, en ga zo maar door. Meestal stranden deze goede voornemens binnen een maand. Gezonde voornemens […]

Smaakversterkers

Je hebt misschien al wel gehoord van MSG, vetsin en E621…. Dit zijn allemaal namen voor dezelfde sluipmoordenaar. MSG tast het zenuwstelsel en de hersenen aan, het leidt tot obesitas en is kankerverwekkend. Blootstelling aan MSG gedurende de eerste levensjaren (ook voor de geboorte) zorgen voor veel gezondheidsproblemen na de pubertijd vanwege een slecht functionerend […]

Zoetstoffen

Er zijn verschillende redenen om suiker te willen vervangen. Overwegingen kunnen zijn calorie-inname beperking of diabetes of andere kwalen die met suikerconsumptie in verband gebracht kunnen worden. Zie ook het artikel over suiker op deze site. Het beste kan men kiezen voor natuurlijke producten zoals zoet fruit. Vaak kiest men voor kunstmatige zoetstoffen, hieraan kleven […]

Melk

Jarenlang is ons voorgehouden dat melk goed is voor elk en dat melk de witte motor is. Maar al jarenlang zijn de negatieve effecten van onze zuivelconsumptie bekend. Verband tussen osteoporose en zuivel De landen waar de meeste zuivel wordt gedronken zijn de landen waar de meeste osteoporose (botontkalking) voorkomt. Terwijl ons wordt voorgehouden dat […]

Suiker

Suikers zijn zogenaamde enkelvoudige koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen als brandstof. Van nature komen suikers voor in o.a. fruit en honing. Deze suikers heten glucose, dextrose, druivensuiker, fructose en vruchtensuiker. In fruit zijn gelukkig ook vezels en vitamines en mineralen aanwezig. Daarom is fruit gezond voor je, ondanks dat het suiker bevat. Suiker […]

Plantaardig eten: meer dan alleen ‘konijnenvoer’

Aan het eten van dierlijk voedsel kleven vele nadelen. Dierlijk voedsel bevat geen koolhydraten en vezels. Vezels zijn noodzakelijk om onze darmen goed te laten werken. Vezels zorgen voor een betere vertering van ons voedsel en vezels voorkomen een instabiele bloedsuikerspiegel. Plantaardig voedsel (onbewerkt) bevat fytochemische stoffen, antioxidanten, chlorofyl en nog veel meer stoffen die […]