Brugmomentjes

Opnieuw sta ik aan een graf in een plaatsje in de Bible belt, waar ik de laatste woorden mag uitspreken:. We vertrouwen haar nu aan de aarde toe. …. Wat verdrietig voor hen om afscheid te moeten nemen van iemand waar je zielsveel van houdt.

Niet aan iedereen mag ik woorden van troost vanuit Gods Woord aanreiken. Niet iedereen wil een gezamenlijk Onze Vader als afscheid. Vaak is er in het verleden een moeizame relatie met de kerk ontstaan en heeft men het geloof los gelaten. (Alleen) God weet wat er zich in levens en harten heeft afgespeeld.

Vaak kun je als christen helemaal niets kwijt over Gods liefde, terwijl dát nou juist de Bron van troost en dé Basis is voor je eigen geloof.  Alhoewel…  in gedachten kan ik ze in Jezus’ naam zegenen. No problem.

Verkondig het evangelie. Desnoods met woorden, sprak Franciscus van Assisi. Je houding, de manier waarop je iets zegt, doet of juist niet, kan boekdelen spreken. Schreeuwend aanwezig zijn in de stilte.

biddende vrouw

Jezus Christus, ons ultieme Voorbeeld van hoe we in deze wereld mogen staan als we beweren dat JHWH onze God is;  sloeg Hij de overspelige vrouw met de Tenach om de oren?  Nee. Geen oordeel maar vergeving en een nieuwe start. Hij at met ‘uitschot’ en kreeg daarover flink commentaar van de leraren van de wet. Immanuel was genezend en dienend aanwezig. Eerst op zoek naar de verbintenis met die ander. Zo laten zíen wie Zijn Vader is. En dan fijntjes een brug slaan naar Eeuwigheidszaken als het moment daar was.

Ik bid dat, als ik verbaal niets kwijt kan, dat dan tenminste mijn houding Jezus mag weerspiegelen. Eerst luisteren naar die ander met oprechte aandacht en uitkijken naar ‘brugmomentjes’.

Voor mij niet zozeer ‘gelegen of ongelegen’ (2 Tim. 4: 2). Maar meer zoals Math. 10: 16 zegt: listig als een slang en argeloos als een duif. In het vertrouwen dat de Heilige Geest een wachter voor mijn mond plaatst als ik beter kan zwijgen of moet doseren (Ps. 141: 3). Of me juist vrijmoedigheid in de 5e versnelling geeft om zonder terughoudendheid te getuigen (o.a.2 Kor. 3: 12, Filemon 8).  De HERE  weet als geen ander wat de beste timing is.

Mirjam Booij-Hendriks (febr. 2018)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *